×

Til kamp mod hælsmerter og sportspauser

Til kamp mod hælsmerter og sportspauser

”Jeg vil hjælpe børn med hælsmerter tilbage på banen – uden fravær fra sporten i den mest afgørende periode af livet, når det gælder fysisk og social udvikling. ”

Mit navn er Per Øllgaard. Og lad os bare sige, at jeg som fysioterapeut igennem mere end 20 år – og som tidligere eliteløber – har set og behandlet rigtig mange fødder.

De første spæde skridt til mit arbejde med hælsmerter, Severs syndrom og Solemaids blev faktisk taget allerede i de første år, jeg arbejdede på klinik.

Læs mere om, hvad Severs syndrom er

Jeg mødte både voksne og børn med smerter i foden og hælen, og jeg begyndte at arbejde med forskellige former for indlæg, der kunne løfte og aflaste hælen, der ofte var primær kilde til generne.

Der fandtes ikke nogen ordentlig løsning mod hælsmerterne

Jeg stødte panden mod muren igen og igen.

Der fandtes simpelthen ikke såler eller indlæg på markedet, der kunne løse problemerne, og jeg var super frustreret over ikke at kunne behandle smerterne hos mine patienter tilfredsstillende.

Hovedstødene blev startskuddet på Solemaids, og i dag – efter mange års finjusteringer på prototyper i mit lille værksted med slibemaskiner, lim og kontakt med adskillige leverandører – er der fuld gang i mit budskab om, at der ER noget at gøre ved hælsmerter hos aktive børn i voksealderen. Udover afholdenhed fra sport og fysiske aktiviteter.

I dag produceres indlæggende i Tyskland med fokus på sunde og komfortable materialer. 

Korrekt justerede indlæg er løsningen: Solemaids

Flere og flere sportsglade børn tvinges til at nedsætte aktivitetsniveauet på grund af hælsmerter i voksealderen.

Men der er altså en anden løsning – nemlig at aflaste hælen i stedet for hele kroppen. Og det kan man med de korrekt justerede indlæg til skoene: Solemaids. 

Aktive børn bør ikke tvinges til at være bænkevarmere

Fysisk aktivitet er en mangelvare både blandt børn og voksne i dag. Og derfor er det en kæmpe gave, når børn er motiverede til at dyrke sport.

At sætte børnenes sport på pause er en kæmpe ulempe af fire grunde:

  • Vi tvinger børnene til at være inaktive med alle de fysiske bivirkninger, der følger med.
  • Børnene går glip af alt det sociale, der eksisterer i og rundt om sporten.
  • Forudsætningerne for den motoriske udvikling i de tidlige teenageår forringes betydeligt med inaktiviteten.
  • Den glæde, som barnet har ved sin sport frarøves og smitter af på resten at tilværelsen, selvtilliden og influerer identitetskabelsen.

Som tidligere elitesportsudøver ved jeg, hvad dommen om pause og aflastning betyder. Det brister hos mange den store drøm om sporten. Det er simpelthen ikke muligt at udvikle sig tilstrækkeligt, når man kun kan deltage halvt og smertefuldt.

Flere og flere børn får Severs syndrom

Flere og flere børn lider af Severs syndrom i dag, og det har noget at gøre med sportskulturen, som ændrer sig.

Stadig flere børn starter til sport allerede i børnehavealderen, hvor de for blot et par årtier siden var godt oppe i skolealderen.

Det betyder også, at de fleste børn bliver seriøse med deres sport langt tidligere – og med seriøsiteten følger hyppighed, intensivering og belastning. Og i de tidlige teenageår medfører det øget risiko for Severs syndrom.

Har dit barn Severs syndrom – tag testen her

Lille ændring, stor effekt

Jeg har efterhånden set mange gange, hvor stor og øjeblikkelig en effekt, Solemaids har på hælsmerter.

Jeg har stået i mit vindue på Viborg-klinikken og set, hvordan børn er kommet haltende over parkeringspladsen – nogle endda båret i forældrenes arme.

Men så snart hælen bliver løftet op, kommer de tilbage på fødderne, og gangen bliver normaliseret, fordi den bløde vækstzone i hælen får fred.

Simpelt, og med stor effekt.

Læs casen: Fra hælsmerter til sportsglad igen

Jeg er på en mission her

Da jeg startede som helt ung fysioterapeut, troede jeg, jeg kunne redde hele verden. Det vil jeg stadig gerne, men når det kommer til at bekæmpe hælsmerter, skal der efterhånden flere behandlere til. Patienterne bliver flere og flere. Kurven over henvendelsernes stigning er nærmest lodret, og derfor er det eneste rigtige at udvide klinikken med flere dygtige fagpersoner i hele landet.

Jeg er på en mission her – mod hælsmerter og unødig inaktivitet hos sunde børn!