×
Severs hælsyndrom ved sport og idræt

Hvad er severs hælsyndrom?

En smertefuld lidelse for børn i vækst – men den kan helbredes…

Severs hælsyndrom (apophysis calcanei) er en smertefuld gene, som sidder på den bagerste del af hælbenet. Smerten opstår, når gentagne belastninger forstyrrer hælbenets vækstzone, når knoglen er under hormonel forandring og endnu er blød.

Severs hælsyndrom
Røntgenbillede af hælens vækstzone hos en 10 årig

Tilstanden er normal hos børn i alderen 9-14 år, men kan starte allerede i 7-8 års alderen og hos børn, der vokser sent, kan Severs hælsyndrom vare ved til de er 15-16 år. Severs hælsyndrom kan enten ramme én eller begge hæle. Når vækstzonen lukker forkalker hælbenet og tilstanden forsvinder.

 

Hvem får severs syndrom?

Børn med højt fysisk aktivitetsniveau har større risiko for at udvikle severs syndrom. Og børn, der dyrker sport mange gange om ugen, er særligt udsatte. Derfor ses severs hælsyndrom hyppigt blandt børn, der går til fodbold, håndbold, gymnastik, badminton, atletik og anden idræt, hvor løb og spring indgår.

 

Hvordan udvikler hælsmerten sig?

Severs syndrom begynder typisk med ømhed i hælene i timerne efter at barnet har løbet og været aktiv. Og det er smertefuldt for barnet at gå de første skridt efter at have siddet eller ligget. Barnet halter og har besvær med at træde ned på hælen.

Smerten forværres og er der ikke kun efter idræt, men også imens barnet er aktivt. Det bliver tydeligt, at løbet bliver mere stift, og ofte løber barnet oppe på tæerne, da det gør ondt at tage vægt på hælene. Samtidig deltager barnet ikke ligeså aktivt under træningen og lysten til at bevæge sig bliver mindre.
Den vedvarende belastning forværre tilstanden i hælen og barnet får svært ved at gennemføre mange aktiviteter og må ofte afbryde træning eller kamp/konkurrence. Nogle børn begynder at gå på tæer mere eller mindre permanent, da det kan lindre hælsmerten. Til gengæld medfører det ofte ømhed i læg og svangsene.

Per Øllgaard
Per Øllgaard
Fysioterapeut og udvikler af Solemaids
2460 6766
info@solemaids.dk