Test for Plantar hælsmerter | Solemaids.dk
×

Hvad er Plantar hælsmerter?

Udfør de simple test for at se om du har plantar hælsmerter. 

Afspil video om Test om du har plantar hælsmerter. Youtube video. Tryk på link.

Har du lavet testen i videoen ovenfor? Har du smerter under hælen? Føles din hæl forslået? Så lider du måske af en af disse årsager til plantar hælsmerter:   

  • Plantar fasciitis 
  • Hælpude-syndrom 
  • Stressfraktur på hælbenet 
  • Nerveindklemning i hælen
  • Knogleødem
Infografik af hælsmerter forårsaget af Plantar Fasciitis.

Plantar Fasciitis

Plantar fasciitis er en betændelse i plantarligamentet, som forbinder hælen med den forreste del af foden. Det er forårsaget af tab af elasticitet og styrke. 

Symptomerne er oftest lokaliseret på indersiden af hælen, hvor ledbåndet er fastgjort til hælbenet. Plantar fasciitis omtales ofte som en hælspore, men det er ikke det samme. En hælspore er en ekstra knoglevækst forrest på hælbenet. En hælspore er ikke nødvendigvis smertefuld.

Hælpudesyndrom

Hælpudesyndrom er en smertefuld tilstand midt på hælen. Det er et resultat af degeneration af celler, og det er forårsaget af tab af elasticitet og udtynding af hælpuden under hælbenet. Smerterne føles ofte også i vævet omkring hælbenet. 

Neuroma

Neuroma er ømhed i den nerve, der løber på den midterste eller mediale side af hælen. Symptomerne er ofte konstante og går nogle gange ud til tæerne. Neuroma forværres ofte af gentagne belastninger såsom stående, gående og løbende aktiviteter.

Stressfraktur

Calcaneal stressfraktur er et mindre antal frakturer i hælens knogleceller. Symptomerne mærkes som regel omkring eller inde i hælbenet og forårsages af belastende og gentagne aktiviteter som løb.

Knogleødem

Et knogleødem er et traume mod en knogle. Det er mindre alvorligt end et knoglebrud. Knogleødem er almindelige. De kan ske for folk i alle aldre. Symptomerne er hævelse af hælknoglen og det bløde væv omkring den.

Et knogleødem er en skade i den subkondrale knogle (det overfladiske knoglevæv), som typisk forårsages af en hændelse med høj energi mod knoglen, såsom et fald eller et stød med hælen mod en hård genstand.  

Cookies