Sommeren er lig med idræt og socialt samvær for de børn, der vælger at bruge en uge eller to fx til et stævne eller på fodboldskole. Men det betyder også mange kampe i træk og dermed også en større risiko for overbelastning af kroppen.
Tæt kampprogram kan betyde overbelastning
Når det går løs til de mange forskellige udendørs- og indendørs idrætsaktiviteter rundt omkring i Danmark, bevæger børnene sig ofte mange timer hver dag og typisk flere dage i træk. Med de mange timer i kampe og konkurrencer, følger også en større frekvens af høj fysisk intensitet med hyppige opbremsninger, hyppige retningsskift og spring, som samlet set giver en større belastning af barnets knogler, sener og muskler. Og det kan udtrætte kroppen i så stor en grad, at der er risiko for overbelastning af fx skulder eller akillessene.
Klager dit barn over smerter i hælene under eller efter træning? Find ud af, om det kan være på grund af Severs syndrom.
Fighterånd kræver tid til restitution
I kampens hede er børnene klar til at ofre sig for holdet og kan derfor overhøre de begyndende smerte-signaler fra fx skulder, knæ eller hæl – og kæmper videre for at vinde. Lyder det bekendt?
Det er trænerens og forældrenes ansvar, sammen med barnet, at være opmærksomme på, om han eller hun er i begyndende overtræning eller har en overbelastningsskade på vej.
Det er ikke altid, at det meget engagerede barn vil erkende, at han eller hun har brug for fx at sidde over i en kamp. Derfor kræver det en god fornemmelse og et godt øje af træner og forælder at ”læse” barnet – og hjælpe barnet til at få en kortere eller længere pause fra kamp.
Vores allerbedste råd: Husk hvilepauserne – også under stævner.
Er du i tvivl, om dit barns hælsmerter stammer fra severs syndrom?
Test det her – og find ud af, om der er brug for en konsultation.